ABU RAYHON BERUNIY-BIZNING SOHAMIZDAGI ILK "KO‘PRIK " VA QIYOSIY ADABIYOTSHUNOSLIK ASOSCHISI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada qomusiy olim Abu Rayhon Beruniyning filologiya, xususan, xorijiy tillarni o‘rganish va adabiyotshunoslik sohasidagi beqiyos xizmatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda olimning sanskrit, arab va yunon adabiyoti namunalarini o‘zaro qiyoslagani hamda chet tillarini o‘rganish orqali xalqlar o‘rtasida madaniy ko‘prik qurgani talaba nigohi bilan yoritilgan. Shuningdek, Beruniyning tarjima nazariyasi va qiyosiy adabiyotshunoslik (komparativistika) tamoyillarini shakllantirishdagi o‘rni zamonaviy tilshunoslik prizmasi orqali kengroq ochib berilgan.