ALOHIDA YORDAMGA MUHTOJ BOLALARDA RIVOJLANISHDAGI NUQSONININGCHUQURLIGI VA TUZILISHIGA QARAB INKLYUZIYA MODELLARINI TANLASH. (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada amonaviy ta'lim tizimida inklyuziv muhitni samarali tashkil etish ko'p jihatdan ta'lim modelini o‘quvchining individual ehtiyojlariga mos holda tanlashga bog'liq. Ushbu ishda alohida yordamga muhtoj bolalarning rivojlanishidagi nuqsonlarning chuqurligi (darajasi) va tuzilishini diagnostika qilish hamda ushbu ma'lumotlar asosida moslashuvchan inklyuziya modellarini (to'liq inklyuziya, qisman inklyuziya, resurs sinflari va b.) tanlash metodikasi tahlil qilingan. Tadqiqotda nuqsonning turi va darajasidan kelib chiqib, ta'limiy va korreksion-rivojlantiruvchi dasturlarni individuallashtirish zarurati asoslab berilgan. Shuningdek, inklyuziya modellarining pedagogik va psixologik samaradorligini ta'minlashda o'qituvchi, defektolog va ota-onalar hamkorligining o'rni yoritib berilgan.