BUYUK GEOGRAFIK KASHFIYOTLAR DAVRI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Buyuk geografik kashfiyotlar davri va uning jahon tarixidagi o‘rni haqida ma’lumot beriladi. XV–XVII asrlarda Yevropa davlatlari tomonidan yangi dengiz yo‘llari, qit’alar va hududlarni kashf etish jarayoni tarixda Buyuk geografik kashfiyotlar davri deb ataladi. Bu davr insoniyat tarixida muhim burilish davrlaridan biri hisoblanadi, chunki aynan shu davrda dunyo xaritasi sezilarli darajada kengaydi.Maqolada ushbu davrning yuzaga kelish sabablari, jumladan savdo yo‘llariga bo‘lgan ehtiyoj, boylik va resurslarni izlash, dengizchilik va navigatsiya sohasining rivojlanishi kabi omillar haqida so‘z yuritiladi. Shuningdek, bu davrda amalga oshirilgan muhim sayohatlar va kashfiyotlar haqida ham ma’lumot beriladi. Xususan, Xristofor Kolumbning Amerika qit’asiga yetib borishi, Vasko da Gamaning Hindistonga dengiz yo‘lini topishi hamda Ferdinand Magellan ekspeditsiyasining dunyoni birinchi marta aylanib chiqishi kabi tarixiy voqealar muhim o‘rin tutadi.