SHARTLI PATOGEN ANAEROB KOKKLAR: PEPTOKOKKLAR, PTOSTREPTOSTOKOKKLAR, VEYLONELLALAR VA ULARNING XIRURGIK HAMDA GINEKOLOGIK KASALLIKLARDAGI AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Anaerob bakteriyalar vaginal normal mikrofloraning va bachadon bo‘yni tashqi kanalining muhim tarkibiy qismini tashkil etadi. Shuning uchun vaginal floradan kelib chiqadigan infeksiyalar sezilarli darajada anaerob bakteriyalar sababli yuzaga kelishi kutiladi.Anaeroblar kolpit (qinning yallig‘lanishi) rivojlanishida ishtirok etishi mumkin, biroq bu holatda ularning rolini isbotlash qiyin, chunki namunalar olish jarayonida odatda faqat normal flora tarkibiy qismlari aniqlanadi. Anaeroblarning kolpitdagi roliga ishora qiluvchi omillardan biri shundaki, bunday holatlarda flora tarkibi normal holatdan farq qiladi. Yana bir dalil shuki, faqat anaeroblarni bostiruvchi metronidazol preparati, metronidazolga chidamli bo‘lgan (ammo uning metaboliti gidroksimetronidazolga sezgir) mikroaerofil Gardnerella vaginalis mavjud bo‘lsa ham, kolpit simptomlarini kamaytiradi.