RUS VA O‘ZBEK TILLARIDA MUROJAAT SHAKLLARINING PRAGMATIK TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada rus va o‘zbek tillaridagi murojaat shakllarining pragmatik xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotda murojaat birliklarining kommunikativ vazifasi, hurmat kategoriyasi, ijtimoiy masofa, rasmiy va norasmiy muloqotdagi o‘rni hamda lingvokulturologik mohiyati o‘rganildi. Rus tilidagi ты/Вы va o‘zbek tilidagi sen/siz oppozitsiyasi pragmalingvistik nuqtai nazardan qiyoslanib, ularning kommunikativ strategiya sifatidagi funksiyalari ochib berildi. Tadqiqot natijalari rus tilida murojaat shakllari ko‘proq kommunikativ masofa va rasmiylikni ifodalashga xizmat qilishini, o‘zbek tilida esa hurmat, kollektivlik va samimiylik asosiy pragmatik mezon sifatida namoyon bo‘lishini ko‘rsatdi.