XIVA XONLIGINING TASHKIL TOPISHIDAGI TARIXIY JARAYONLAR HAMDA ULARNING NATIJALARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Xiva xonligining tashkil topish jarayoni, uning siyosiy, ijtimoiy va iqtisodiy asoslari tahlil etilgan. Shuningdek, xonlikning shakllanishida Shayboniylar, Arabshohiylar va Qo‘ng‘irotlar sulolalarining o‘rni hamda Xorazm hududida markazlashgan davlat tuzilmasining vujudga kelishi haqida so‘z yuritiladi. Maqolada tarixiy manbalar asosida Xiva xonligining dastlabki siyosiy tuzilmasi, boshqaruv tizimi va davlat mustaqilligini ta’minlashdagi omillar yoritilgan.