SANOAT CHIQINDILARI ASOSIDA MODIFIKATSIYALANGAN POLIMER-BITUM KOMPOZITSIYALARINI OLISH TEXNOLOGIYASI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu tezisda sanoat chiqindilari, xususan ikkilamchi polietilen, polipropilen, PET va rezina chiqindilaridan foydalanib modifikatsiyalangan polimer-bitum kompozitsiyalarini olish texnologiyasining ilmiy-texnologik asoslari yoritilgan. An’anaviy neft bitumlarining yuqori haroratda yumshashi, past haroratda mo‘rtlashishi, transport yuklamalari ta’sirida plastik deformatsiyaga uchrashi va vaqt o‘tishi bilan qarishi yo‘l qoplamalarining xizmat muddatini qisqartiradi. Shu sababli bitumni sanoat polimer chiqindilari bilan modifikatsiyalash orqali uning issiqlikka chidamliligi, elastikligi, adgeziyasi, deformatsiyaga qarshiligi va suvga chidamliligini oshirish dolzarb masala hisoblanadi. Tezisda polimer chiqindilarni tayyorlash, bitum bilan aralashtirish, gomogenlashtirish va tayyor kompozitsiyaning ekspluatatsion xossalarini baholash bosqichlari ilmiy jihatdan asoslab berilgan.