BUTUN GENOMI ASOSIDA TERI INFEKSIYASIDAN AJRATILGAN BRAZILIYA CORYNEBACTERIUM DIPHTHERIAE SHTAMMINING VIRULENTLIGI VA MUTATSIYALARINI TAHLIL QILISH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola Braziliya Corynebacterium diphtheriae difteriyaning O‘zbekistonda kam o‘rganilgan shtammlaridan biri bo‘lmish notoksigen Corynebacterium diphtheriae shtammlari haqida turli xil adabiyotlar tahlili asosida tayyorlandi. Corynebacterium diphtheriae teri infeksiyalari va endokarditni o‘z ichiga olgan bir qancha kasalliklar bilan bog‘langan bo‘lsa-da, ular ko‘plab mamlakatlarda nazorat qilinmaydi va ularning virulentlilik va antibakterial qarshilik mexanizmlari yetarlicha o‘rganilmagan. Maqolaning asosiy mavzusi sifatida ajratib olingan shtamm in vitro sharoitida biofilm hosil qilish qobiliyatiga ega ega ekanligi va birinchi marta amalga oshirilgan rpoB genining struktura tahlili asosida kuzatilgan mutatsiyalarning Corynebacterium diphtheriaedagi rifampinga qarshilik qilishi mumkinligi ilgari surilgan. Ma’lumotlar shuni ko‘rsatdiki, Corynebacterium diphtheriae toksin hosil qiluvchi bo‘lmasa-da, antibakterial qarshilik va virulentlik bilan bog‘liq bir qancha genlarni o‘z ichiga oladi, bu esa toksin hosil qilmaydigan shtammlar ustida kengroq nazorat va funksional tadqiqotlar olib borish zaruratini o‘rtaga chiqaradi.