BUXGALTERIYA: ZAMONAVIY HISOB YURITISH ASOSLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Buxgalteriya hisobi zamonaviy iqtisodiyotning eng muhim tarkibiy qismlaridan biri hisoblanadi. Har qanday korxona, tashkilot yoki muassasaning samarali faoliyat yuritishi to‘g‘ri tashkil etilgan buxgalteriya tizimiga bog‘liq bo‘ladi. Buxgalteriya nafaqat moliyaviy operatsiyalarni qayd etish, balki korxonaning iqtisodiy holatini tahlil qilish, daromad va xarajatlarni nazorat qilish hamda kelajakdagi strategik qarorlarni qabul qilishda ham muhim ahamiyatga ega. Bugungi kunda jahon iqtisodiyotida korxonalarning qariyb 85–90 foiz muvaffaqiyati moliyaviy boshqaruv tizimining to‘g‘ri yo‘lga qo‘yilganiga bog‘liq ekanligi ta’kidlanmoqda. Shu sababli zamonaviy buxgalteriya tizimi har bir davlat iqtisodiy taraqqiyotining asosiy omillaridan biri sifatida qaraladi. Hozirgi davrda axborot texnologiyalarining rivojlanishi buxgalteriya tizimiga ham katta ta’sir ko‘rsatmoqda.