ISLOM DININING PAYDO BO’ISH TARIXI (Ustozlar uchun, 2026)
Islomdan oldingi Arabiston ( Johiliyat  davri) Islom dini paydo  bo’lishidan oldin Arabiston  yarimorolida “Johiliyat davri” hukm surgan. Bu davrda jaholat, ya’ni ilm- fan va ma’naviyatdan uzoqlik bilan tavsiflanadi. Arab qabilalari ko’p xudolikka (butparastlikka) e’tiqod qilgan. Har bir qabillar o’z buti bo’lib ular asosan Ka’ba atrofida joylashgan edi.Jamiyatda adolatsizlik keng tarqalgan edi. Ayollar huquqlari poymol  qilingan hatto qiz bolarni tiriklayin ko’mish odati ham mavjud bo’lgan. Qon to’kilishi , o’zaro urushlar, qasos olish odati keng yoyilgan edi. Boy kambag’allarni ezgan, yetimlar va miskinlar himoyasiz qolgan. Shu sababdan jamiyatda yangi, adolatli va yagona Hudoga asoslangan  din zarurati kuchli sezilayotgan edi.