BOLALAR SEREBRAL FALAJLIGIDA SUZISH TERAPIYASINING SAMARADORLIGI: KLINIK KUZATUV (AMALIY HOLAT, ILMIY TAHLIL VA XALQARO TAJRIBA ASOSIDA) (Ustozlar uchun, 2026)
Bolalar serebral falajligi (BSF) — markaziy nerv tizimining rivojlanishidagi buzilishlar natijasida yuzaga keladigan, harakat va postural nazoratning doimiy buzilishi bilan kechadigan murakkab patologiya hisoblanadi. Ushbu maqolada paraparez va tetraparez shakllariga ega bo‘lgan 10 yosh qizchaning holati misolida suzish terapiyasining samaradorligi klinik kuzatuv asosida tahlil qilinadi.Muntazam va metodik suv mashg‘ulotlari bolaning motor, kognitiv va ijtimoiy rivojlanishiga sezilarli ijobiy ta’sir ko‘rsatganligi aniqlangan. Shu bilan birga, Prezident qarorlari — PQ‑5280, PQ‑389 va PQ‑373 — asosida adaptiv sport va suzish terapiyasi davlat siyosatining bir qismi sifatida qo‘llab‑quvvatlanayotgani ta’kidlanadi.