MONETAR SIYOSATNING IQTISODIY BARQARORLIKDAGI ROLI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada monetar siyosatning iqtisodiy barqarorlikni ta’minlashdagi o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Monetar siyosat markaziy bank tomonidan pul massasi, foiz stavkalari va valyuta kursi kabi instrumentlar orqali iqtisodiy jarayonlarni tartibga solish mexanizmi sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada inflyatsiyani nazorat qilish, iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirish hamda moliyaviy tizim barqarorligini ta’minlashda monetar siyosatning asosiy yo‘nalishlari yoritiladi. Shuningdek, rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlar tajribasi asosida monetar siyosatning samaradorligi hamda uning iqtisodiy tebranishlarni yumshatishdagi roli tahlil qilinadi. O‘zbekistonda olib borilayotgan monetar siyosat islohotlari va ularning makroiqtisodiy natijalari ham qisqacha ko‘rib chiqiladi.