YURAK INFARKTIDAN KEYINGI MIOKARD REGENERATSIYASI VA KARDIOMIOTSITLAR GISTOLOGIK TUZILISHI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada yurak-qon tomir tizimining eng og‘ir patologiyalaridan biri bo‘lgan miokard infarktidan keyin yurak mushak to‘qimasida yuzaga keladigan gistologik o‘zgarishlar va regeneratsiya (qayta tiklanish) jarayonlari chuqur tahlil qilingan. Tadqiqot doirasida kardiomiotsitlar (yurak mushak hujayralari) va ularning interkalyar disklari (vlojiya disklari) normal mikroskopik tuzilishi hamda o‘tkazuvchi tizim elementlari ko‘rib chiqilgan. Ishda koronar qon aylanishining o‘tkir buzilishi natijasida kelib chiquvchi ishemiya, kardiomiotsitlar nekrozi va apoptozi mexanizmlari, shuningdek, infarktdan keyingi neytrofil hamda makrofagal infiltratsiya bosqichlari gistopatologik jihatdan yoritilgan. Maqolada yurak mushagining regeneratsiya imkoniyatlari cheklanganligi sababli yuzaga keladigan reparativ regeneratsiya – chandiqlanish (skleroz) jarayoni va uning kardiomegaliya hamda surunkali yurak yetishmovchiligi kabi klinik asoratlar bilan bog‘liqligi qiyosiy olingan. Muallif sifatida mavjud adabiyotlar tahlil qilinib, miokardning proliferativ salohiyatini oshirishda "yurak poya hujayralari" (cardiac stem cells) va mikromuhit omillarining roli borasida shaxsiy nazariy qarashlar ilgari surilgan. Maqola tuzilishi zamonaviy tibbiy gistologiya va embriologiya fani talablariga mos ravishda kirish, adabiyotlar tahlili, metodologiya, muhokama va aniq statistik-morfologik xulosalarni o‘z ichiga oladi. Mazkur ish kardiologiya, patologik anatomiya va gistologiya sohasida izlanish olib borayotgan yosh olimlar va talabalar uchun muhim fundamental qo‘llanma bo‘lib xizmat qiladi.