ICHAK MIKROBIOTASI ANTIMIKROB REZISTENTLIKNING YASHIRIN REZERVUARI SIFATIDA (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu adabiyotlar sharhida ichak mikrobiotasining antimikrob rezistentlikdagi o‘rni, rezistom tushunchasi, antibiotiklar ta’sirida yuzaga keladigan disbioz, gorizontal gen transferi va ko‘p dori vositalariga chidamli bakteriyalar kolonizatsiyasi tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda ichak mikrobiotasi nafaqat hazm qilish va immun barqarorlikni ta’minlovchi tizim, balki antimikrob rezistentlik genlari saqlanishi va tarqalishi mumkin bo‘lgan muhim biologik rezervuar sifatida baholanmoqda. Maqolada antibiotiklarni oqilona qo‘llash, mikrobiotani asrash, probiotiklar, prebiotiklar va fekal mikrobiota transplantatsiyasi kabi profilaktik yondashuvlar ham ko‘rib chiqiladi.