HARBIYLAR OILASIDA ROLLAR TAQSIMOTINING IJTIMOIY PSIXOLOGIK O‘ZIGA XOSLIGI MAVZUSIDAGI DISSERTATSIYA ASOSIDA ILMIY MAQOLA (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada harbiy xizmatchilar oilalarida rollar taqsimotining ijtimoiy-psixologik xususiyatlari psixologik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot oila psixologiyasi va ijtimoiy rollar nazariyasi asosida olib borilgan. Unda harbiy muhitda xizmat qiluvchi erkaklar va ularning turmush o‘rtoqlari o‘rtasidagi oilaviy rollarning shakllanishi, gender ustanovkalarning o‘zgarishi hamda harbiy hayotning psixologik bosimlari oilaviy tizimdagi rollarga qanday ta’sir ko‘rsatishi empirik tarzda o‘rganilgan.Tadqiqot oila psixologiyasi, shaxslararo munosabatlar psixologiyasi va ijtimoiy rollar nazariyasi (J.Mid, T.Parsons, Yu.E.Alyoshina, L.Ya.Gozman va boshqalar) asosida olib borilgan bo‘lib, harbiy muhitning oilaviy rollarga ko‘rsatadigan psixologik ta’sir mexanizmlarini aniqlashga qaratilgan.