TURKIY XOQONLIK: ILK TURKIY DAVLATCHILIK TIZIMI VA SIYOSIY TUZILMA (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Turkiy xoqonlikning shakllanishi, uning ilk turkiy davlatchilik tizimidagi o‘rni hamda siyosiy tuzilmasi tahlil qilinadi. Xususan, xoqonlikning markaziy hokimiyat tizimi, qabila ittifoqlariga tayangan boshqaruv modeli, harbiy-ma’muriy tuzilmasi va ijtimoiy-iqtisodiy asoslari yoritiladi. Shuningdek, Turkiy xoqonlikning Sharqiy Turkiston, Markaziy Osiyo va Yevroosiyo dasht hududlaridagi siyosiy jarayonlarga ta’siri ham ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Maqolada xoqonlikning keyingi turkiy davlatlar uchun davlatchilik modeli sifatida tutgan o‘rni ham asoslab beriladi.