ASHTARXONIYLAR DAVRIDA BUXORO XONLIGI: MARKAZIY HOKIMIYATNING ZAIFLASHUVI SABABLARI VA TARIXIY OQIBATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Ashtarxoniylar davrida Buxoro xonligida markaziy hokimiyatning asta-sekin zaiflashuviga olib kelgan asosiy siyosiy, iqtisodiy, harbiy va ijtimoiy omillar tahlil qilinadi. Tadqiqotda sulola ichidagi taxt uchun kurashlar, viloyat hokimlarining mustaqillashuvi, iqtisodiy inqiroz, harbiy tizimning markazlashmaganligi hamda tashqi siyosiy bosim kabi jarayonlar chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, ushbu omillarning o‘zaro bog‘liqligi va ular natijasida davlat boshqaruv tizimining yemirilishi ilmiy asosda yoritiladi. Maqola tarixiy manbalar va ilmiy adabiyotlar asosida tayyorlangan bo‘lib, Buxoro xonligining siyosiy zaiflashuv jarayonini yaxlit tizim sifatida tushuntirishga qaratilgan.