G‘ARB VA SHARQ TARIXSHUNOSLIGIDA JALOLIDDIN MANGUBERDI OBRAZI: QIYOSIY-TAHLILIY YONDASHUV (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Xorazmshohlar davlatining so‘nggi hukmdori va buyuk sarkarda Jaloliddin Manguberdi shaxsining G‘arb va Sharq tarixshunosligida yoritilishi qiyosiy tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Shihobiddin an-Nasaviy va Alouddin Otamalik Juvayniy kabi Sharqiy mualliflarning sulton jasoratiga oid birlamchi ma’lumotlari, shuningdek, V.V. Bartold, Stenli Len-Pul va Rene Grusse kabi G‘arb olimlarining strategik hamda geosiyosiy xulosalari o‘rganiladi. Maqolada sultonning mo‘g‘ul istilosiga qarshi kurashi jahon tarixshunosligida qanday transformatsiyaga uchragani va uning sarkardalik mahoratiga berilgan turlicha baholar ilmiy asoslab beriladi. Tadqiqot natijalari Jaloliddin Manguberdi obrazining milliy ozodlik ramzi hamda o‘rta asrlar harbiy logistikasining nodir namunasi sifatidagi ahamiyatini ochib berishga xizmat qiladi.