O‘ZBEK TILIDA NUTQIY AKTLARNING SOTSIOPRAGMATIK XUSUSIYATLARI (EMPIRIK TAHLIL) (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi nutqiy aktlarning sotsiopragmatik xususiyatlari empirik tahlil asosida o‘rganiladi. Tadqiqotda nutqiy aktlarning ijtimoiy omillar, kommunikativ vaziyat, suhbat ishtirokchilarining maqomi, yoshi va madaniy munosabatlari bilan bog‘liq jihatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, o‘zbek tilida iltimos, buyruq, rad etish, minnatdorchilik, uzr va tabrik kabi nutqiy aktlarning qo‘llanishida milliy-madaniy xususiyatlarning namoyon bo‘lishi yoritiladi. Empirik materiallar asosida nutqiy aktlarning pragmatik ma’nosi, kommunikativ strategiyalari hamda diskursdagi funksional vazifalari ochib beriladi.