KOGNITIV TILSHUNOSLIKNING O'ZBEK TILIDAGI TADQIQ YO'NALISHLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada kognitiv tilshunoslikning o'zbek tilshunosligidagi tadqiq yo'nalishlari ilmiy jihatdan tahlilqilinadi. Kognitiv tilshunoslik tilni inson aqliy faoliyati va tafakkuri bilan bog'liq holda o'rganuvchi zamonaviyfan sohasi sifatida XX asrning ikkinchi yarmidan boshlab jadal rivojlanib kelmoqda. Maqolada metafora,metonimiya, konseptual tahlil, freym semantikasi va prototip nazariyasi kabi kognitiv tilshunoslikning asosiyyo'nalishlari o'zbek tili materiallarida qo'llanilishi ko'rib chiqiladi. Shuningdek, o'zbek tilshunosligida kognitiv yondashuvning rivojlanish bosqichlari va istiqbollari ham yoritiladi.