JADID MARIFATPARVARLARINING PEDAGOGIC QARASHLARI. ABDULLA AVLONIYNING PEDAGOGI QARASHLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola XX asr boshlarida Turkistonda yuzaga kelgan jadidchilik harakatining ta’lim-tarbiya sohasidagi ilg‘or g‘oyalarini tahlil qiladi. Maqolada jadid ma’rifatparvarlarining "usuli jadid" maktablarini tashkil etish, ta’limni dunyoviylashtirish va milliy o‘zlikni anglash yo‘lidagi faoliyati yoritilgan. Tadqiqotning asosiy qismi buyuk pedagog Abdulla Avloniyning pedagogik merosiga, xususan, uning "Turkiy Guliston yoxud axloq" asari va tarbiya tizimiga bag‘ishlangan. Avloniyning jismoniy, aqliy va axloqiy tarbiyani uyg‘unlashtirish g‘oyalari, shuningdek, milliy uyg‘onish davridagi pedagogik qarashlarining bugungi kunda yoshlar tarbiyasidagi ahamiyati ilmiy nuqtayi nazardan ochib berilgan.