DORIVOR ASARUN (VALERIANA OFFICINALIS L.) O‘SIMLIGINING ASOSIY ZARARKUNANDALARI (Ustozlar uchun, 2026)
Asarun qadimdan dorivor o‘simlik sifatida yetishtirilib, ayniqsa yer osti organlari tarkibidagi biologik faol moddalar bilan farmatsevtikada muhim ahamiyatga ega. O‘simlik zararkunandalar ta’sirida hosildorlik va sifat jihatdan zarar ko‘radi. Shu sababli integratsiyalashgan himoya choralari — agrotexnik, biologik va kimyoviy usullarni qo‘llash dolzarb hisoblanadi. Tadqiqotning maqsadi valeriana zararkunandalariga qarshi ilmiy asoslangan kurash usullarini ishlab chiqishdan iborat.