KARTOSHKA (SOLANUM TUBEROSUM L.) O‘SIMLIGIDA UCHRAYDIGAN ASOSIY ZAMBURUG‘ KASALLIKLARI VA ULARGA QARSHI KURASH CHORALARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada kartoshka (Solanum tuberosum L.) o‘simligida keng tarqalgan asosiy zamburug‘ kasalliklari, ya’ni fitoftoroz, alternarioz, fuzarioz va rizoctonioz kasalliklarining biologik xususiyatlari, rivojlanish sharoitlari, tarqalish darajasi hamda o‘simlik hosildorligiga yetkazadigan zarari batafsil tahlil qilindi.Tadqiqotlar davomida ushbu kasalliklarning o‘simlikning barg, poya va tuganak organlariga salbiy ta’siri natijasida hosildorlik 30–70% gacha kamayishi aniqlangan. Shuningdek, kasalliklarga qarshi kurashishda agrotexnik, biologik va kimyoviy usullarni uyg‘un holda qo‘llash yuqori samaradorlik berishi ilmiy jihatdan asoslab berildi. Tadqiqot natijalari kartoshka yetishtirishda kasalliklarning oldini olish va hosildorlikni oshirishda muhim ahamiyatga ega.