TISH-JAG‘ TIZIMI VERTIKAL ANOMALIYALARIDA CHAKKA-PASTKI JAG‘ BO‘G‘IMI DISFUNKSIYASINI TASHXISLASHNI TAKOMILLASHTIRISH (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada tish-jag‘ tizimining vertikal anomaliyalarida chakka-pastki jag‘ bo‘g‘imi (ChPJB) disfunksiyasini tashxislashni takomillashtirishning zamonaviy yondashuvlari yoritilgan. Vertikal okklyuzion buzilishlar natijasida yuzaga keladigan funksional va morfologik o‘zgarishlar, chaynash mushaklari muvozanatining buzilishi hamda bo‘g‘imdagi patologik holatlar tahlil qilingan. Tadqiqot davomida 3D-sefalometriya, magnit-rezonans tomografiya (MRT), kompyuter tomografiyasi (KT), elektromiografiya (EMG) va raqamli okklyuzion tahlil kabi innovatsion diagnostik usullarning klinik ahamiyati o‘rganildi. Olingan natijalar kompleks diagnostik yondashuv ChPJB disfunksiyasini erta aniqlash, ortodontik davolashni individuallashtirish hamda davolash samaradorligini oshirishda yuqori samaradorlikka ega ekanligini ko‘rsatdi.