METALL MATERIALLARDA DIFFUZIYA JARAYONLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada metall materiallarda kechadigan diffuziya jarayonlarining fundamental asoslari va ularning zamonaviy texnologik jarayonlardagi o‘rni atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy diqqat  markazi diffuzion mexanizmlarning metallar strukturasi va ekspluatatsion xossalarini shakllantirishdagi ahamiyatiga qaratilgan. Xususan, materiallar yuzasining fizik-mexanik xususiyatlarini yaxshilashda keng qo‘llaniladigan kimyoviy-termik ishlov berish usullari — sementasiya (uglerod bilan to‘yintirish) va nitridasiya (azot bilan to‘yintirish) jarayonlari nazariy va amaliy jihatdan ko‘rib chiqiladi. Maqolada diffuziya koeffitsiyentining haroratga bog‘liqligi, atomlarning kristall panjaradagi harakat qonuniyatlari va ushbu jarayonlarning detallar chidamliligini oshirishdagi roli ilmiy dalillar bilan yoritilgan.Bundan tashqari, diffuziya jarayonlarini boshqarish orqali materiallarning korroziyaga bardoshliligi, qattiqligi va yeyilishga chidamliligini oshirish imkoniyatlari tahlil qilingan. Mazkur ish mashinasozlik va materialshunoslik sohasidagi mutaxassislar, shuningdek, metallarga termik ishlov berish texnologiyalarini tadqiq etayotgan izlanuvchilar uchun mo‘ljallangan.