MEHMONXONALARNI DAVLAT TOMONIDAN TASNIFLASH VA YULDUZLILIK STANDARTI: O'Z DST 3296:2023 (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada mehmonxonalarni davlat tomonidan tasniflash va yulduzlik standartining asosiy jihatlari, xususan O‘zbekistonning O‘z DSt 3296:2023 “Turizm хizmatlari. Joylashtirish vositalari. Balli tasniflash tizimi” milliy standarti tahlil qilinadi. Mehmonxona xizmatlari sifatini baholash va ularni yulduz toifalariga ajratish xalqaro turizm amaliyotida mijozlar uchun yo‘naltiruvchi va sifat kafolati vazifasini bajaradi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv va hujjatlarni o‘rganish usullari qo‘llanilgan. O‘z DSt 3296:2023 standartining asosiy qoidalari, balli tasniflash tizimining mexanizmi, majburiy va ixtiyoriy talablarning o‘zaro nisbati, shuningdek xalqaro tajriba (UNWTO, Hotels Criteria) bilan uyg‘unligi tahlil qilingan. Tadqiqot natijasida ushbu standartning joriy etilishi O‘zbekistonda mehmonxona xizmatlari sifatini oshirish, xalqaro talablarga moslashtirish va raqobatbardoshlikni kuchaytirishdagi roli ochib berilgan. Maqolada standartni takomillashtirishning istiqbolli yo‘nalishlari bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.