TURISTIK SALOHIYAT TUSHUNCHASI VA UNING TARKIBIY QISMLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada turistik salohiyat tushunchasining nazariy asoslari, unga berilgan turli ta’riflar va tarkibiy qismlar tahlil qilinadi. Turistik salohiyat mintaqaning turizm faoliyatini tashkil etish uchun zarur bo‘lgan tabiiy, madaniy-tarixiy, ijtimoiy-iqtisodiy va infratuzilmaviy shart-sharoitlarning yig‘indisi sifatida namoyon bo‘ladi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv va kuzatish usullari qo‘llanilgan. O‘zbekiston Respublikasi misolida turistik salohiyatning asosiy tarkibiy qismlari – tabiiy-geografik salohiyat, madaniy-tarixiy meros, turizm infratuzilmasi, inson kapitali va institutsional muhit alohida tahlil qilingan. Tadqiqot natijasida turistik salohiyat murakkab tizimli kategoriya ekanligi, uning tarkibiy qismlari o‘zaro bog‘liq va dinamik rivojlanib borishi aniqlangan. Shu bilan birga, O‘zbekiston turistik salohiyatini yanada samarali ro‘yobga chiqarishning yo‘nalishlari bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.