MEHMONXONA INFRATUZILMASI SIFATINING TURISTIK MAHSULOT RAQOBATBARDOSHLIGIGA TA'SIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada mehmonxona infratuzilmasi sifatining turistik mahsulot raqobatbardoshligiga ta'siri tahlil qilinadi. Mehmonxona xo‘jaligi turizm infratuzilmasining asosiy tarkibiy qismi sifatida sayyohlik jozibadorligini shakllantirishda va mamlakatning turistik brendini mustahkamlashda hal qiluvchi rol o‘ynaydi. Tadqiqotda qiyosiy tahlil, tizimli yondashuv, statistik tahlil va hujjatlarni o‘rganish usullari qo‘llanilgan. O‘zbekiston Respublikasi misolida mehmonxona infratuzilmasi tarkibiy qismlari, ularning sifat ko‘rsatkichlari va turistik mahsulot raqobatbardoshligiga ta'sir qilish mexanizmlari tahlil qilingan. Xususan, O‘zbekiston turizm sohasidagi davlat dasturlari, xalqaro standartlarni joriy etish jarayonlari va mehmonxonalarni sertifikatlashtirish tizimi tadqiq etilgan. Tadqiqot natijasida sifatli mehmonxona infratuzilmasi turistik mahsulotning asosiy raqobatbardoshlik omili ekanligi, uning mavjudligi va rivojlanganlik darajasi bevosita xorijiy sayyohlar oqimi va turizm daromadlari bilan bog‘liqligi aniqlangan. Maqolada sohani rivojlantirish va raqobatbardoshlikni oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.