ҚАТТИҚ ТАРТИБЛИ КОЛОНИЯЛАРДА ЖАЗОНИ ЎТАШ ШАРОИТЛАРИНИ ДИФФЕРЕНЦИАЛЛАШ (ТАБАҚАЛАШТИРИШ)НИНГ ҲУҚУҚИЙ МУАММОЛАРИ (Ustozlar uchun, 2026)
Мазкур илмий мақолада қаттиқ тартибли жазони ижро этиш колонияларида маҳкумларнинг жазо ўташ шароитларини дифференциаллаш (табақалаштириш)нинг ҳуқуқий асослари ва пенитенциар тизимда юзага келаётган муаммолар таҳлил этилади. Тадқиқотда маҳкумларни сақлаш шароитларини (оддий, енгиллаштирилган, қаттиқлаштирилган) ўзгартириш мезонлари, бу жараёнда инсон ҳуқуқларини таъминлаш ҳамда маҳкумлар хулқ-атворини холис баҳолашнинг ҳуқуқий бўшлиқлари ўрганилган. Миллий Жиноят-ижроия қонунчилигини халқаро стандартлар (Мандела қоидалари) асосида такомиллаштириш, коррупцион омилларни бартараф этиш ва маҳкумларни ресоциализация қилиш самарадорлигини ошириш бўйича илмий-амалий таклифлар ишлаб чиқилган.