FARG‘ONA VODIYSI SHAHARLARIDA AHOLINING JOYLASHUVI VA URBANIZATSIYA JARAYONLARIGA TA’SIR ETUVCHI OMILLAR. (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Farg‘ona vodiysi shaharlarida aholining hududiy joylashuvi, shaharlar tizimining shakllanishi hamda urbanizatsiya jarayonlariga ta’sir etuvchi asosiy omillar tahlil qilinadi. Farg‘ona vodiysi O‘zbekistonning aholi zich joylashgan, iqtisodiy va ijtimoiy jihatdan faol mintaqalaridan biri hisoblanadi. Mintaqada aholining joylashuviga tabiiy-geografik sharoit, yer va suv resurslarining taqsimlanishi, transport-kommunikatsiya tarmoqlari, sanoat korxonalari, xizmat ko‘rsatish sohalari hamda mehnat resurslarining hududiy tarkibi bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shuningdek, maqolada shaharlar o‘sishi, kichik va o‘rta shaharlarning rivojlanishi, qishloq aholisining shaharlarga intilishi hamda urbanizatsiya natijasida yuzaga kelayotgan ijtimoiy-iqtisodiy muammolar yoritiladi. Tadqiqot natijalari Farg‘ona vodiysida urbanistik rivojlanishni hududiy jihatdan samarali boshqarish va shahar infratuzilmasini takomillashtirish zarurligini ko‘rsatadi.