HUDUDIY TURISTIK-REKREATSION TIZIMLARNI RIVOJLANTIRISHDA GEOEKOLOGIK OMILLARNING AHAMIYATI FARG‘ONA VODIYSI MISOLIDA (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada hududiy turistik-rekreatsion tizimlarni rivojlantirishda geoekologik omillarning ahamiyati Farg‘ona vodiysi misolida tahlil qilinadi. Farg‘ona vodiysi o‘zining qulay tabiiy-geografik joylashuvi, tog‘ va vodiy landshaftlari, iqlim sharoiti, suv resurslari, shifobaxsh maskanlari hamda tarixiy-madaniy obidalari bilan turizm va rekreatsiya sohasini rivojlantirish uchun katta salohiyatga ega. Shu bilan birga, hududda aholi zichligi, yer va suv resurslaridan intensiv foydalanish, atmosfera havosining ifloslanishi, tuproq degradatsiyasi va geoekologik muammolar turistik-rekreatsion tizimlarning barqaror rivojlanishiga ta’sir ko‘rsatmoqda. Maqolada geoekologik omillarni hisobga olgan holda turistik hududlarni rejalashtirish, tabiiy resurslardan oqilona foydalanish, ekologik xavfsizlikni ta’minlash va barqaror turizmni rivojlantirish masalalari yoritiladi. Tadqiqot natijalari Farg‘ona vodiysida turistik-rekreatsion tizimlarni shakllantirishda geoekologik yondashuv muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.