ОYBЕK АDАBIY-TАNQIDIY QАRАSHLАRI (Ustozlar uchun, 2026)
Atoqli o‘zbek yozuvchisi va adabiyotshunosi Oybekning adabiy-tanqidiy qarashlari atroflicha yoritiladi. Unda Oybekning adabiyotga bo‘lgan munosabati, badiiy ijodning ijtimoiy va estetik vazifalari haqidagi fikrlari, shuningdek, yozuvchi mahorati, realizm, hayotiylik, xalqchillik va badiiy til masalalariga doir nazariy mulohazalari tahlil qilinadi. Oybekning tanqidiy maqolalari va adabiy bahslardagi ishtiroki asosida uning o‘zbek adabiy tanqidida tutgan o‘rni, adabiy-estetik mezonlarni shakllantirishdagi xizmatlari ham ko‘rsatib beriladi. Oybek qarashlarining zamonaviy adabiyotshunoslik uchun ahamiyati, uning ijodiy merosi bugungi adabiy jarayonni anglashda muhim manba ekani ta’kidlanadi. Oybekning tanqidiy yondashuvi faqat nazariy qarash sifatida emas, balki amaliy adabiy tajriba bilan uyg‘unlashgan holda tahlil qilinadi.