KIRISHMA KIRITISH USULI BILAN OLINGAN YARIMO‘TKAZGICHLARNI TERMOELEKTRIK XOSSALARINI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ishda kirishma kiritish (doping) usuli yordamida olingan yarimo‘tkazgich materiallarning termoelektrik xossalarini chuqur o‘rganish masalalari ko‘rib chiqiladi. Yarimo‘tkazgichlar zamonaviy elektronika, energetika va axborot texnologiyalarining asosiy elementlaridan biri hisoblanadi. Ayniqsa, ularning termoelektrik xususiyatlari muqobil energiya manbalarini yaratishda muhim ahamiyat kasb etadi. Termoelektrik materiallar issiqlik energiyasini to‘g‘ridan-to‘g‘ri elektr energiyasiga aylantirish imkonini beradi, bu esa energiya tejamkorligi va ekologik xavfsizlik nuqtai nazaridan dolzarb hisoblanadi.