QISHLOQ XO'JALIGI MAHSULOTLARINI SAQLASHDA MOSLASHUVCHAN MIKROIQLIM BOSHQARUVINING MODELLARI VA ALGORITMLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada qishloq xo'jaligi mahsulotlarini saqlash jarayonida qo'llaniladigan moslashuvchan mikroiqlim boshqaruvining matematik modellari va algoritmlari ko'rib chiqilgan. Zamonaviy saqlash inshootlarida harorat, namlik va gaz muhiti parametrlarini avtomatik boshqarishda yuzaga keluvchi asosiy muammolar tahlil qilingan. Ilmiy adabiyotlarda mavjud bo'lgan yondashuvlarning kamchiliklari aniqlanib, ularni bartaraf etishning samarali metodlari taklif etilgan. Fuzzy mantiq asosidagi adaptiv nazorat tizimi, neyron tarmoqli prognozlash modeli hamda ko'p parametrli optimallashtirish algoritmi ishlab chiqilgan. Taklif etilgan modellarning samaradorligi eksperimental ma'lumotlar asosida tekshirilgan va an'anaviy boshqaruv tizimlari bilan solishtirilgan. Natijalarga ko'ra, mahsulot yo'qotishlari 15–22% ga kamayishi va energiya sarfining 18% ga qisqarishi aniqlangan.