ANDIJON SHAHRIGA KIRIB KELUVCHI KORIDOR YO'LLAR BO'YLAB ATMOSFERA HAVOSINING IFLOSLANISH DARAJASI VA UNI KAMAYTIRISH YO'LLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqola Andijon shahriga kirib keluvchi koridor yo'llar bo'ylab atmosfera havosining ifloslanish darajasini o'rganish va uni kamaytirish yo'llarini ishlab chiqishga bag'ishlangan. Tadqiqotda koridor yo'llarning turli uchastkalarida havoning ifloslanishi tahlil qilinib, asosiy ifloslantiruvchi moddalar (CO₂, NOₓ, formaldegid, benzpiren, qattiq zarrachalar) va ularning ruxsat etilgan me'yorlardan oshib ketish darajasi aniqlangan. Maqolada ifloslanishning asosiy manbai transport vositalari, xususan eski avtomobillar va “Damas” taksilari ekanligi ko'rsatilgan. Shuningdek, ekologik zonalarni joriy etish, “yashil to'lqin” tizimi, jamoat transportini rivojlantirish, elektromobillarni rag'batlantirish, velosiped va piyoda infratuzilmasini kengaytirish kabi ifloslanishni kamaytirish yo'llari taklif qilingan.