AVTOBUSLAR HARAKAT INTERVALI, YO‘LOVCHILAR SONI VA TRANSPORT VOSITALARI SIG‘IMI O‘RTASIDAGI BOG‘LIQLIKNI TAHLIL QILISH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada avtobuslar harakat intervali, yo‘lovchilar soni va transport vositalari sig‘imi o‘rtasidagi bog‘liqlik nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotda ushbu uch parametr o‘rtasidagi matematik munosabatlar aniqlanib, ularning transport jarayoni samaradorligiga ta’siri o‘rganilgan. Yo‘lovchilar oqimi ortishi bilan harakat intervalini qisqartirish yoki katta sig‘imli avtobuslardan foydalanish zarurligi asoslangan. Harakat intervali, yo‘lovchilar soni va avtobus sig‘imi o‘rtasidagi optimal nisbatni topish uchun matematik model ishlab chiqilgan. Taklif etilgan model asosida transport korxonalariga avtobuslarning turi va harakat intervalini tanlash bo‘yicha tavsiyalar berilgan.