ANDIJON-ASAKA AVTOBUS YO‘NALISHIDA YO‘LOVCHILAR OQIMINING VAQT VA MAKON BO‘YICHA NOTEKISLIK KOEFFITSIYENTLARINI ANIQLASH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada Andijon-Asaka avtobus yo‘nalishida yo‘lovchilar oqimining vaqt va makon bo‘yicha notekislik koeffitsiyentlarini aniqlash masalalari o‘rganilgan. Tadqiqotda yo‘lovchilar oqimining soatlik, kunlik va haftalik o‘zgarishlari tahlil qilinib, notekislik koeffitsiyentlarini hisoblash metodikasi ishlab chiqilgan. Yo‘nalish bo‘yicha 10 ta bekatda kuzatuv ishlari olib borilib, ertalabgi (7:00-9:00), kunduzgi (12:00-14:00) va kechki (17:00-19:00) vaqtlarda yo‘lovchilar soni qayd etilgan. Tadqiqot natijasida vaqt bo‘yicha notekislik koeffitsiyenti K_v = 2,45, makon bo‘yicha notekislik koeffitsiyenti K_m = 2,18 ekanligi aniqlangan. Eng yuqori yuklanish ertalabgi va kechki pik soatlarga va yo‘nalishning markaziy bekatlariga to‘g‘ri kelishi aniqlangan. Olingan natijalar asosida yo‘lovchi tashishni rejalashtirish va avtobuslar sonini aniqlash bo‘yicha tavsiyalar berilgan.