ARABISTON YARIM OROLIDA SIYOSIY O‘ZGARISHLAR VA TANZIMOT DAVRI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur ma’ruza matnida Arabiston yarim orolida Usmoniylar hukmronligi davridan boshlab yuz bergan siyosiy jarayonlar, Saudiya davlatining shakllanishi, Tanzimot islohotlarining mazmun-mohiyati hamda ularning arab mamlakatlariga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, XIX–XX asrlarda arab dunyosida kechgan modernizatsiya jarayonlari, G‘arb davlatlarining siyosiy va iqtisodiy ta’siri, diniy-siyosiy qarama-qarshiliklar hamda “Arab uyg‘onishi” harakatining shakllanishi tahlil qilingan. Ma’ruza davomida Yaqin Sharqdagi geosiyosiy o‘zgarishlar, SSSR va AQSHning mintaqadagi manfaatlari hamda islomizmning kuchayish omillari tarixiy manbalar asosida ochib berilgan.