GESTATSION DIABET VA UNING NEONATAL OQIBATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Gestatsion diabet (GD) homiladorlik davrida aniqlanadigan uglevod almashinuvi buzilishi bo'lib, ona va bola salomatligi uchun jiddiy xavf tug'diradi. Ushbu maqolada GD ning patofiziologiyasi, diagnostikasi va davolash prinsiplari ko'rib chiqiladi. Ayniqsa, GD ning neonatal oqibatlari, jumladan makrosomiya, gipoglikemiya, giperbilirubinemiya va nafas olish buzilish sindromi kabi asoratlar batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari GD ni erta aniqlash va samarali boshqarish neonatal asoratlarni sezilarli darajada kamaytirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko'rsatadi. Ushbu maqola klinik amaliyotda GD bilan bog'liq neonatal xavflarni kamaytirish bo'yicha tavsiyalar beradi.[1]