POLIKISTOZ TUXUMDON SINDROMI VA METABOLIK BUZILISHLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Polikistoz tuxumdon sindromi (PTS) reproduktiv yoshdagi ayollar orasida keng tarqalgan endokrin kasallik hisoblanadi. U giperandrogenemiya, surunkali anovulyatsiya va tuxumdonlarning polikistik morfologiyasi bilan tavsiflanadi. Ushbu sindrom insulin rezistentligi, semizlik, dislipidemiya va 2-toifa qandli diabet xavfining oshishi kabi jiddiy metabolik buzilishlar bilan chambarchas bog'liq. PTS bilan bog'liq metabolik o'zgarishlarni chuqur o'rganish kasallikni erta tashxislash va samarali davolash strategiyalarini ishlab chiqish uchun muhimdir. Ushbu maqola PTS ning metabolik jihatlarini tahlil qilib, kompleks yondashuv zarurligini ta'kidlaydi.[1]