БАЧАДОН МИОМАСИ: ЭТИОЛОГИЯСИ, ПАТОГЕНЕЗИ ВА ЗАМОНАВИЙ ДАВОЛАШ УСУЛЛАРИ (Ustozlar uchun, 2026)
Bachadon miomasi (leyomioma) ayollar reproduktiv tizimining eng keng tarqalgan yaxshi sifatli o‘sma kasalliklaridan biri bo‘lib, bachadonning silliq mushak qatlamidan rivojlanadi. Ushbu kasallikning rivojlanishida gormonal, genetik va tashqi muhit omillari muhim rol o‘ynaydi. Mioma tugunlari turli o‘lchamda va lokalizatsiyada bo‘lib, ular bachadon funksiyasini buzishi, hayz siklining o‘zgarishiga, surunkali qon ketishlarga hamda bepushtlikka olib kelishi mumkin. Mazkur maqolada bachadon miomasining etiologiyasi, patogenezi, klinik ko‘rinishlari, zamonaviy diagnostika va davolash usullari keng yoritiladi.