TURIZM SOHASINI RIVOJLANTIRISHNING IJTIMOIY-IQTISODIY MOHIYATI VA UNDA INNOVATSION FAOLIKNI OSHIRISH XUSUSIYATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada turizm sohasini rivojlantirishning ijtimoiy-iqtisodiy mohiyati hamda ushbu jarayonda innovatsion faoliyatni oshirishning o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilingan. Hozirgi globallashuv va raqamli iqtisodiyot sharoitida turizm milliy iqtisodiyotning muhim tarmoqlaridan biri sifatida mamlakatning iqtisodiy barqarorligi, hududlar rivoji, yangi ish o‘rinlari yaratish va aholi farovonligini oshirishda katta ahamiyat kasb etmoqda. Maqolada turizmning yalpi ichki mahsulotdagi ulushi, xizmatlar eksportini kengaytirishdagi roli hamda ijtimoiy infratuzilmani rivojlantirishga ta’siri yoritilgan.Shuningdek, turizm sohasida innovatsion faoliyatni rivojlantirishning zamonaviy yo‘nalishlari, xususan, raqamli texnologiyalarni joriy etish, elektron turizm xizmatlari, onlayn bronlashtirish tizimlari, sun’iy intellekt va marketing innovatsiyalaridan foydalanish masalalari ko‘rib chiqilgan. Innovatsiyalar turistik xizmatlar sifatini oshirish, turistlar oqimini ko‘paytirish, xizmat ko‘rsatish samaradorligini yaxshilash hamda xalqaro bozorda milliy turizm raqobatbardoshligini ta’minlashning muhim omili sifatida baholangan.Maqolada, shuningdek, turizmni rivojlantirishda davlat siyosati, investitsiyalarni jalb qilish, infratuzilmani modernizatsiya qilish va ekologik turizmni qo‘llab-quvvatlashning ahamiyati ochib berilgan. Innovatsion yondashuvlar asosida turizm xizmatlarini diversifikatsiya qilish mamlakatning turistik salohiyatidan samarali foydalanishga xizmat qilishi ta’kidlangan. Tadqiqot natijalari turizm sohasida innovatsion faoliyatni kengaytirish orqali iqtisodiy o‘sishni jadallashtirish, hududiy rivojlanishni ta’minlash va xalqaro turizm bozorida milliy brendni mustahkamlash imkoniyatlarini ko‘rsatadi.