YUQORI UGLERODLI PO‘LATLARNI PAYVANDLASHDA CHOK SIFATINI OSHIRISH UCHUN MAXSUS QOPLAMALI ELEKTRODLAR TARKIBINI FeTi va FeMn TAKOMILLASHTIRISH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yuqori uglerodli po‘latlarni (C > 0,6%) payvandlash jarayonida yuzaga keladigan asosiy texnologik muammo — sovuq yoriqlar hosil bo‘lish mexanizmi va uning oldini olish usullari tadqiq etilgan. Tadqiqot doirasida elektrod qoplamasi tarkibiga ferrotitan (FeTi) va ferromarganets (FeMn) kabi modifikator elementlarni kiritish orqali payvand chokining mikrotuzilishini disperslash (maydalash) va metalning plastiklik xossalarini yaxshilash texnologiyasi taklif etilgan. Laboratoriya sharoitida o‘tkazilgan tajribalar natijasida takomillashtirilgan elektrod qoplamasi chokning umumiy sifat ko‘rsatkichlarini 20-25% ga oshirishi hamda mo‘rt strukturalar miqdorini kamaytirishi isbotlangan.