MUDDATIDAN OLDIN TUG‘ILGAN CHAQALOQLARNING RIVOJLANISH MUAMMOLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Muddatidan oldin tug'ilgan chaqaloqlar global sog'liqni saqlashning muhim muammolaridan biri bo'lib, ularning rivojlanishida ko'plab qiyinchiliklarga duch kelishadi. Ushbu maqola muddatidan oldin tug'ilishning chaqaloqlar rivojlanishiga ta'sirini, xususan, nevrologik, nafas olish, kognitiv va psixomotor buzilishlarni tahlil qiladi. Erta tashxis qo'yish va kompleks reabilitatsiya dasturlari ushbu bolalarning hayot sifatini yaxshilashda hal qiluvchi ahamiyatga ega ekanligi ta'kidlanadi. Tadqiqot natijalari muddatidan oldin tug'ilgan chaqaloqlarni kuzatish va qo'llab-quvvatlash bo'yicha samarali strategiyalarni ishlab chiqish zarurligini ko'rsatadi.[1]