MUSULMON DUNYOSIDA FITNA VA IXTILOFLARNING BOSHLANISHI HAMDA ULARNING QIYOSIY ILMIY TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu mavzuda musulmon dunyosida fitna va ixtiloflarning paydo bo‘lish sabablari tarixiy manbalar asosida tahlil qilinadi. Xususan, Islom olamidagi ilk yirik fitnaning boshlanishi xalifa Umar ibn Xattob roziyallohu anhuning shahid qilinishlari bilan bog‘liq ekani yoritiladi. Shuningdek, u zotning kuchli siyosati davrida jamiyatdagi barqarorlik va intizomning yuqori darajada bo‘lgani, ammo keyingi davrlarda ijtimoiy-siyosiy sharoitlarning o‘zgarishi bilan ichki nizolar uchun zamin yuzaga kelgani bayon etiladi.Mavzuda xalifa Usmon ibn Affon roziyallohu anhu davrida tashqi tahdidlar bartaraf etilgan bo‘lsa-da, ichki fitnalarning kuchaygani, turli guruhlar va g‘arazli shaxslarning yashirin faoliyati jamiyatga salbiy ta’sir ko‘rsatgani ochib beriladi. Ayniqsa, yangi musulmon bo‘lgan xalqlar, turli aqidaviy qarashlar va nifoq urug‘ini sochgan shaxslarning ta’siri fitnaning chuqurlashuviga sabab bo‘lgani ta’kidlanadi.Mazkur ish orqali Islom tarixidagi muhim burilish nuqtalari, sahobalar davridagi siyosiy qarorlar va ularning oqibatlari haqida umumiy tasavvur berilib, fitna va ixtiloflarning kelib chiqish omillari ilmiy asosda yoritiladi.