INFLYATSIYANING UY XO‘JALIKLARI VA FIRMALAR XARID QILISH XATTI-HARAKATLARIGA MIKROIQTISODIY TA’SIRI (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Inflyatsiya iqtisodiyotdagi narxlar darajasining uzluksiz oshishi bo‘lib, uning uy xo‘jaliklari va firmalarning xarid qilish hamda moliyaviy qarorlariga mikroiqtisodiy darajada ko‘rsatadigan ta’sirlari muhim o‘rinni egallaydi. Inflyatsiya uy xo‘jaliklarining real daromadlarini kamaytirib, ularning xarid qilish imkoniyatlarini cheklaydi va ko‘pincha tejash o‘rniga daromadlarni tezroq sarflashga undaydi. Firmalar esa ishlab chiqarish xarajatlarining doimiy oshishi natijasida mahsulot narxlarini tez-tez qayta belgilashga majbur bo‘lib, bu ularning moliyaviy rejalashtirish jarayonlarini murakkablashtiradi hamda investitsiya qarorlarida noaniqliklarni yuzaga keltiradi. Shuningdek, inflyatsiya nominal daromadlarni oshirish orqali soliq yukining noaniq va adolatsiz taqsimlanishiga sabab bo‘ladi, ayniqsa indeksatsiya mexanizmlari mavjud bo‘lmagan hollarda. Bu holat uy xo‘jaliklari va firmalar uchun soliq to‘lovlarida adolatsizlik va iqtisodiy qiyinchiliklarni kuchaytiradi