MINTAQAVIY TAFOVUTLARNI BAHOLASHDA KOMPLEKS INDEKSLAR VA INDIKATORLAR TIZIMINI SHAKLLANTIRISH MASALALARI (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Mintaqaviy tafovutlarni baholashda kompleks indekslar va indikatorlar tizimini shakllantirish masalalari iqtisodiy geografiya, mintaqaviy strategik rejalashtirish va davlat boshqaruvi sohalarida dolzarb muammolardan biri hisoblanadi. Oxirgi yillarda mamlakatlar taraqqiyotida hududlar o‘rtasidagi ijtimoiy-iqtisodiy tafovutlarning chuqurlashuvi, rivojlana olmayotgan hududlarda aholi farovonligining orqada qolishi, iqtisodiy samaradorlik pasayishi kabi salbiy holatlar yuzaga kelmoqda. Ushbu jarayonlarni tahlil qilish, muammolarni aniqlash va barqaror yechimlar ishlab chiqishda esa, aniq, ishonchli va batafsil axborotga asoslangan indikatorlar tizimi hamda kompleks indekslardan foydalanish muhim ahamiyatga ega.