,,QORA TUYNUK” (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada qora tuynuklarning shakllanishi, tuzilishi, turlari hamda ularning koinotdagi fizik va nazariy ahamiyati tahlil qilinadi. Eynshteynning umumiy nisbiylik nazariyasi asosida qora tuynuklarning mavjudligi ilmiy asoslanadi. Shuningdek, Xoking nurlanishi va 2019-yilda olingan ilk qora tuynuk rasmi kabi zamonaviy tadqiqotlar asosida ularni o‘rganishning yangi yo‘nalishlari yoritilgan. Maqola qora tuynuklarning nafaqat nazariy fizikadagi, balki amaliy astrofizikadagi o‘rnini ham ochib beradi.