METODLAR KLASSIFIKATSIYASI. BOSHLANGʻICH TA'LIM TABIIY FANLARI DARSLARIDA OGʻZAKI VA KOʻRGAZMALI METODLAR. (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada ta’lim metodlarining klassifikatsiyasi, ularning pedagogik jarayondagi o‘rni hamda boshlang‘ich ta’lim tabiiy fanlar darslarida qo‘llaniladigan og‘zaki va ko‘rgazmali metodlarning mazmun-mohiyati yoritiladi. Ta’lim metodlarini tasniflashning asosiy mezonlari, bilimlarni egallash jarayonidagi ahamiyati hamda o‘quvchilarning bilish faoliyatini rivojlantirishdagi roli tahlil qilinadi. Shuningdek, hikoya, suhbat, tushuntirish kabi og‘zaki metodlar hamda namoyish etish, kuzatish, illyustratsiya kabi ko‘rgazmali metodlarning boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida tabiiy-ilmiy tushunchalarni shakllantirishdagi ahamiyati misollar asosida ochib beriladi. Ushbu metodlardan samarali foydalanish o‘quvchilarning bilim, ko‘nikma va malakalarini rivojlantirish, darslarning qiziqarli va samarali tashkil etilishiga xizmat qiladi.