QO'SHMA GAPNING TA'RIFI VA TASNIFI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada qo‘shma gapning ta’rifi, grammatik xususiyatlari va tasnifi yoritiladi. Qo‘shma gapning sodda gaplardan farqli jihatlari, uning tarkibiy qismlari hamda predikativ birliklar o‘rtasidagi mazmuniy va grammatik munosabatlar tahlil qilinadi. Shuningdek, qo‘shma gaplarning bog‘langan qo‘shma gap, ergash gapli qo‘shma gap va bog‘lovchisiz qo‘shma gap kabi asosiy turlari haqida ma’lumot beriladi. Har bir turning tuzilishi, bog‘lanish vositalari va nutqdagi vazifalari misollar asosida tavsiflanadi. Qo‘shma gaplarni o‘rganish o‘quvchilarning sintaktik bilimlarini mustahkamlash, fikrni aniq, ravon va mantiqiy ifodalash ko‘nikmalarini rivojlantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.